Inflamația este mecanismul natural al organismului de a se proteja împotriva infecțiilor, bolilor sau leziunilor. Însă, când devine cronică, inflamația poate deteriora celulele, țesuturile și organele sănătoase, crescând riscul dezvoltării unor boli precum diabetul, bolile de inimă, cancerul sau boala ficatului gras.
Alimentația și stilul de viață pot juca un rol important în reducerea și prevenirea inflamației. În acest articol, îți explicăm ce înseamnă dieta antiinflamatoare, ce alimente să consumi și pe care să le eviți, pentru un stil de viață cât mai sănătos.
Dieta antiinflamatoare se bazează pe alimente integrale, bogate în nutrienți și antioxidanți, care reduc nivelurile de radicali liberi — molecule reactive ce pot cauza inflamații dacă nu sunt controlate.
Această dietă include un echilibru sănătos între proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, fibre și apă.
Include în alimentația ta:
Legume: broccoli, kale, ardei gras, varză de Bruxelles, varză, conopidă
Fructe colorate: afine, rodii, struguri, cireșe
Fructe cu grăsimi sănătoase: avocado, măsline
Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, ulei de avocado
Pește gras: somon, sardine, hering, macrou, anșoa
Nuci: migdale și alte tipuri
Ciocolată neagră (minim 80% cacao)
Condimente: turmeric, fenicul, scorțișoară
Ceai verde
Vin roșu (cu moderație), datorită resveratrolului cu proprietăți antiinflamatoare
De asemenea, anumite diete precum dieta mediteraneană, dietele cu conținut redus de carbohidrați sau dieta vegetariană pot reduce inflamația.
Anumite alimente și obiceiuri alimentare pot promova inflamația, cum ar fi:
Consumul excesiv de zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză
Carbohidrați rafinați (ex. pâine albă, paste albe)
Grăsimi trans (interzise în multe țări)
Alcool în cantități mari
Mai concret, evită:
Băuturi zaharoase și sucuri carbogazoase
Dulciuri: prăjituri, bomboane, înghețată
Mezeluri procesate: cârnați, crenvurști, salamuri
Snacks-uri procesate: chipsuri, covrigei
Uleiuri procesate din semințe (ex: soia, porumb)
Adoptarea unei diete antiinflamatoare combinată cu exerciții regulate și un somn de calitate poate:
Reduce simptomele artritei, bolilor inflamatorii intestinale, lupusului și altor afecțiuni autoimune
Scădea riscul de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, depresie și cancer
Reduce markerii inflamatori din sânge
Îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, colesterolului și trigliceridelor
Crește nivelul de energie
Sursă: https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-diet-101